De Boodschap
Kabinet van de President

2023 bijzonder jaar voor Suriname en China

Zowel Suriname als China spreken van een bijzonder jaar tijdens de viering van 74 jaar oprichting van de Volksrepubliek China. Jia Jinyi, Chargé d’Affaires van China legde daarbij de nadruk op de soepele samenwerking tussen beide landen. Ook president Chandrikapersad Santokhi heeft de aanwezigen bij deze gelegenheid toegesproken op 27 september 2023 in de Ballroom van Royal Torarica.

Het is volgens president Santokhi een bijzonder jaar voor zowel Suriname als China met name van wege het jubileum jaar van 170 jaar Chinese Immigratie. In dezelfde geest zegt zaakgelastigde Jia Jinyi dat het jaar 2023 het begin markeert van de alomvattende implementatie van de geest van het twintigste Nationale Congres van de Communistische Partij van China, het 45e jaar van de hervorming en openstelling van China, en de 10e jaar van het Belt and Road-initiatief. “Dit jaar zijn de economische en handelsuitwisselingen tussen China en Suriname frequenter geworden en verloopt de praktische samenwerking soepel”, aldus de Chinese afgezant.

Een aantal praktische samenwerkingsprojecten vordert gestaag. China heeft Suriname via verschillende programma’s meer dan tien studiebeurzen verstrekt. Het gaat onder andere om overheids-, zaken-, defensie- en politiebeurzen. Daarnaast hebben dit jaar al bijna tweehonderd Surinaamse functionarissen deelgenomen aan shortterm trainingsprogramma’s in China. President Santokhi deelt mee dat het een streven is op verschillende gebieden samen te werken met China op basis van het Nationaal Ontwikkelingsplan 2022-2026. “Steunend op ons strategisch coöperatief partnerschap en onze langdurige vriendschapsband heeft onze regering er vertrouwen in dat onze landen binnenkort tot een wederzijds overeengekomen schuldherstructureringsovereenkomst zullen komen”, aldus het staatshoofd.