De Boodschap
Openbare Werken

OW onthult naambord “Saramacca Canal System Rehabilitation Project”

Het officiële startsein voor het ‘Saramacca Canal System Rehabilitation Project’ werd op dinsdag 27 februari 2024 te Creola in het district Saramacca aangekondigd. Ook werd het naambord van dit project onthuld. Dit project wordt uitgevoerd door aannemingsbedrijf International Infra N.V., in opdracht van het Ministerie van Openbare Werken (OW), die gefinancierd is door de Wereld Bank. De directievoerders voor dit project zijn Royal Haskoning DHV en ILACO N.V..

 

Directeur Ravindra Patandin van ILACO N.V. gaf aan dat het goed is om te begrijpen dat in het systeem zowel de sluis als het kanaal bij elkaar horen en dat je niet het één wel doet en het ander niet.  Het doel is om een goed begaanbaar, doorvaarbaar en afvoerbaar systeem te hebben, met als gevolg goede ontwatering, geen water op straat, geen water onder de voeten te hebben, zoals in 2021 en 2022 het geval was.

Sylvani Kasanpawiro, directeur van aannemingsbedrijf International Infra N.V. gaf aan dat sectie 4 die 7.4 km lang is van start gaat en dat deze zal eindigen in de buurt van de Kameelbrug.

Directeur Satish Mohan van het directoraat Civieltechnische Werken (CTW) gaf door middel van een PowerPointpresentatie aan wat de voordelen zijn van het ophalen van het Saramaccakanaal. “De districten Paramaribo, Wanica en een deel van Saramacca zal hierdoor niet meer onder water lopen. Dit zal leiden tot betere ontwatering, irrigatie en transport in de regio”, aldus de directeur.

De districtscommissaris van Saramacca, Sherin Bansi-Durga zei in haar toespraak dat met deze officiële onthulling van het naambord, hier op Creola Uitkijk het project opschonen van het kanaal aan de samenleving wordt gepresenteerd. “Volgens bekomen informatie is het Saramaccakanaal de afgelopen 60 jaar niet opgeschoond. Ik zou zeggen een leeftijd waarop mensen met pensioen gaan in Suriname. Deze waterweg verbinding tussen de Saramacca- en Suriname rivier is in het jaar 1800 met de hand gegraven. Toen werd de Wanicakreek met de Domineekreek, een zijtak van Suriname rivier in verbinding gebracht als waterweg voor vervoer van personen en goederen”, aldus de burgermoeder van Saramacca.

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken, gaf aan dat dit geen eenvoudig project is.
Het ministerie van Openbare Werken en staf zijn jarenlang bezig geweest ermee. De bewindsman feliciteerde alle stakeholders en de aannemer met dit project. Het Saramaccakanaal is één van onze grote en duurzame projecten. Minister Nurmohamed bedankte de regering voor het onderhandelen met de Wereldbank, dat het zo ver is gekomen dat het project nu in uitvoering is.