De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi benadert Haïtiaanse gemeenschap

President Chandrikapersad Santokhi heeft de Haïtiaanse gemeenschap in verschillende kerkgemeenschappen benaderd. Het staatshoofd heeft op zondag 26 maart 2023 een bezoek gebracht aan de gemeenten Dieu La Profesi aan de Pandit Chandisawweg, de Englise Baptiste aan de Commissaris Weythingweg, de Gemeente Nazarene aan de Sophia’s Lustweg en de Gemeente Levenswater in het Jeugdcentrum aan de Dr. Sophie Redmondstraat. De bezoeken zijn samen met belangenbehartigingsorganisatie ‘Team Haïti’ onder leiding van ondernemer Jean “Saya” Mixon belegd.

 Volgens president Santokhi zijn er vele uitdagingen waarop men geen invloed heeft maar waarvan er een zekere impact op het leven van de bevolking is. “Alleen door middel van eenheid, verbroedering en samenwerking kunnen deze uitdagingen worden overwonnen. Daarom gaan wij gezamenlijk in gebed”, aldus het staatshoofd. Hij riep de kerkgemeenschappen op om de hoop niet op te geven. Ze moeten blijven geloven dat de problemen opgelost zullen worden. De regering heeft volgens de president een luisterend oor voor de noden van het volk.

President Santokhi heeft een beroep gedaan op de belangenbehartigingsorganisatie Team Haïti o.l.v. van ondernemer Saya om de mensen te registreren die in aanmerking willen komen voor grond om aan landbouw te doen of een woning willen opzetten. Daarnaast vroeg president Santokhi de organisatie om de procedures hiervoor duidelijk te maken voor de mensen. Tevens moeten de stappen om in aanmerking te komen voor de 7% woningbouwfinanciering door gecommuniceerd worden naar deze groep. Saya heeft de aandacht van het staatshoofd gevraagd voor de gemeenschap, hen persoonlijk te benaderen en meer met hen communiceren. Dit zal volgens Saya rust onder de bevolking brengen en hun vertrouwen weer doen terug keren. Verder gaf de ondernemer ook zijn mening over de koersontwikkeling. “We willen in de praktijk verandering zien en ik heb geloof in de president die beloofd heeft dat er beweging te zien zal zijn”, zegt een hoopvol gestemde Saya, “ik wil rust in de gemeenschap,” aldus de ondernemer.

In het gebouw van Stichting De Olifant is president Chandrikapersad Santokhi warm onthaald door een Haïtiaanse muziekgroep. Daarbij is een gemobiliseerde groep uit de Haïtiaanse gemeenschap naar het centrum gekomen om zijn steun aan de president te betuigen. Het staatshoofd heeft hen toegesproken en hen gewezen op de faciliteiten die voor de Haïtianen wordt gecreëerd om te wonen en werken in Suriname. De groep is door het staatshoofd geïnformeerd over de distributie van voedselpakketten en de SRD 1.800 sociale steun. President Santokhi heeft meegedeeld dat de regering zich inzet voor training en begeleiding van jongeren. Het staatshoofd stelt dat de regering de input van eenieder zal meenemen en door zal gaan met de missie om Suriname weer gezond en leefbaar te maken.