De Boodschap
Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken

Schoolgaande tienermoeders in Paramaribo-Centrum krijgen inzicht in opvoedingsvaardigheden

Het ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) heeft op zaterdag 25 maart 2023 de tweede sessie over opvoedingsvaardigheden voor schoolgaande tienermoeders gehouden. Deze keer was het de beurt aan jonge moeders van Paramaribo-Centrum die in het gebouw van de Kennedystichting voorlichting hebben gekregen over voeding en opvoeding, risico’s van jong moederschap, technieken van verzorging, en de groeicurve. Het ministerie biedt deze sessies aan schoolgaande tienermoeders in verschillende gebieden omdat het ervan bewust is dat opvoedingsvaardigheden bij tienermoeders van grote betekenis kunnen zijn bij het proces van ouderschap in relatie tot opvoeding van het kind. Middels deze sessies creëert het ministerie ook bewustwording bij de doelgroep en stimuleert verdere scholing van de moeder na de bevalling.

De sessie is verzorgd aan schoolgaande tienermoeders die zich eerder bij het onderdirectoraat Nationale Jongeren Aangelegenheden (NJA) van het ministerie hadden aangemeld na een oproep van het ministerie. De onderdirecteur van NJA, Madhoeri Moenesar, heeft de jonge moeders voor aanvang van de sessie toegesproken. Ze is ervan bewust dat de opvoeding van het kind veel tijd en inspanning vergt, ondanks dat vindt ze dat de jonge moeders tijd moeten maken voor zichzelf om de school af te maken. Tegen deze achtergrond zal het ministerie volgens haar de helpende hand bieden middels begeleiding. Ze maakte van de gelegenheid gebruik om ook te wijzen op de verantwoordelijkheid van de partners van de jonge moeders bij het opvoeden van het kind, omdat zowel moeder als vader in gelijke mate een rol hebben te vervullen naar het kind toe.

De training is verzorgd door: Whitney Ajambia (maatschappelijk werker), Dijon Doris (consultatie verpleegkundige) en Meena Khoen Khoen (verloskundige). De maatschappelijk werker heeft de moeders de kneepjes bijgebracht van hoe een goed plan van aanpak voor balans kan zorgen tussen opvoeding van het kind en naar school gaan. De consultatieverpleegkundige heeft gewezen op het belang van borstvoeding. Ook heeft ze gewezen op hygiëne bij flesvoeding waaronder het reinigen van de papfles. De verloskundige heeft de jonge moeders voorlichting gegeven over onder andere lichaamsverzorging. Ook heeft zij de moeders aangeraden om voorbehoedsmiddelen te gebruiken ter voorkoming dat zij ongepland weer zwanger raken wat het leven als tiener nog moeilijker kan maken. De jonge moeders vonden de informatie nuttig en hebben blijk gegeven tevreden te zijn met de sessie.