De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi en Chinese minister onderstrepen vriendschappelijke relatie

Chen Xu, minister van Chinese Overzeese Zaken van de Staatsraad van de Volksrepubliek China, heeft als onderdeel van de viering van 170 jaar Chinese Immigratie een bezoek gebracht aan Suriname. De bewindsvrouw is voor een beleefdheidsbezoek door president Chandrikapersad Santokhi ontvangen. Zij heeft daarbij de warme groeten van de Chinese president Xi Jinping overgebracht.

Tijdens het onderhoud op 20 oktober 2023 op het Kabinet van de President, gaf president Santokhi aan dat de deelname van de delegatie uit China aan de festiviteiten enorm gewaardeerd wordt. De historische banden tussen Suriname en China zijn inmiddels goed ontwikkeld en komen tot uiting door de integratie van Chinezen in de samenleving.

Het staatshoofd benadrukte ook de belangrijke bijdrage van de Chinese diaspora aan de sociaaleconomische ontwikkeling van Suriname. De Chinese gemeenschap draagt ​​bij aan een veelzijdig Suriname, en maakt het land een van de meest diverse op het westelijk halfrond. President Santokhi gaf aan dat naast het persoonlijk contact ook op regeringsniveau de banden heel goed zijn en dat er op verschillende niveaus wordt samengewerkt. In dit verband hebben hoge delegaties van beide landen reeds diverse wederzijdse werkbezoeken afgelegd. In november aanstaande zal minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) naar China afreizen waar verschillende aspecten, gerelateerd aan de schuldherstructurering, verder zullen worden besproken. Dit met de bedoeling dit punt zo snel mogelijk af te ronden.

Minister Xu sprak haar bijzondere dank uit aan de Surinaamse regering voor de ontvangst en de warme banden. Zij gaf aan dat de relatie tussen de twee landen gebaseerd is op wederzijds respect. Suriname heeft nu al een diepe indruk gemaakt op de bewindsvrouw. Zij sprak China’s erkentelijkheid uit voor de consistente relatie en steun aan de “One China Policy”. Volgens de Chinese functionaris is met het aantreden van president Santokhi verdere invulling gegeven aan de relatie. Het vertrouwen is versterkt en de affiniteit tussen de twee volkeren is toegenomen. China ziet Suriname als een strategische partner in de regio. De integratie van de Chinese gemeenschap dient als brug en wordt aangemoedigd door de Chinese regering. De samenwerking zal in de komende tijd op regeringsniveau verder worden verdiept en versterkt. Minister Xu staat aan het hoofd van een zes man tellende delegatie die in Suriname vertoeft, speciaal voor de feestelijkheden rond 170 jaar Chinese Immigratie.