De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi: “Financieel-economisch en sociaal beleid heeft veel resultaten opgeleverd”

Het reeds gevoerde financieel-economisch en sociaal beleid van de regering heeft volgens president Chandrikapersad Santokhi veel resultaten opgeleverd. Dit zei het staatshoofd op donderdag 29 september 2022 in zijn jaarrede tot De Nationale Assemblee (DNA). Het staatshoofd verwees naar het eerder dit jaar gepresenteerde boek ‘Samen verder bouwen aan welvaart en welzijn’ in verband met twee jaar regering-Santokhi. Hij geeft aan dat er voor 2022 meer dan 172 resultaten zijn geboekt.

De regeringsleider zegt dat Suriname internationaal weer op de kaart is gezet, waarbij de internationale banden zijn versterkt en geïntensiveerd. Samenwerking met internationale financiële instituten en financiële steun hebben geleid tot meer dan 1,5 miljard USD steun. Verder noemde hij: herstel van de asfaltwegen in de districten Paramaribo, Wanica, Marowijne en Para; praktijklokalen voor technisch onderwijs in alle districten waarbij in de districten Commewijne, Nickerie, Saramacca, Wanica en Paramaribo de scholen reeds in gebruik genomen zijn voor technisch- en beroepsonderwijs om vooral geschoolde krachten te leveren aan verschillende productiesectoren op de nationale en internationale arbeidsmarkt; schoon en zuiver drinkwater naar de verschillende gebieden die dit nog niet hadden zoals Commewijne, Marowijne, Nickerie, weg naar Atjoni, Adjumakondre en Cassipora.

Verder is er elektriciteit gebracht naar verschillende gebieden die nog niet hiervan waren voorzien zoals de dorpen in de omgeving van Moengo, Alfonsdorp en Nickerie. Daarnaast zijn er ook investeringen gepleegd in hernieuwbare energie in verschillende delen van het land. Er is een aanvang gemaakt met de aanleg van zonne-energiecentrales in diverse gebieden en de districten. Er zijn meer dan 11.000 grondbeschikkingen uitgereikt in districten zoals Para, Nickerie, Commewijne, Saramacca en Wanica. Reeds is het startsein gegeven voor het opzetten van de diepzeehaven te Suzannasdaal die ook zal dienen als belangrijke infrastructuur voor de olie- en gasindustrie.

Het staatshoofd bleef ook stilstaan bij het ananas pilotproject waarvoor reeds 99 lokale boeren, vanuit 15 dorpen zich hebben opgegeven. Hij zegt dat de regering menens is het achterland gelijke kansen te bieden. Nog binnen dit regeertermijn zal bijkans 725 hectare grond worden beplant met ananas. President Santokhi: “Wij benen de technologische ontwikkelingen zo goed als mogelijk bij binnen ons beleid. De start van ons “biogas energie uit rijstkaft” project is daar een voorbeeld van.” Hiertoe zijn volgens het staatshoofd tijdens het bezoek van premier Mark Rutte diverse intentieverklaringen getekend, dit voor investeringen door de private sector van Suriname en Nederland. Het staatshoofd stelt dat niet alleen kritisch moet worden gekeken naar het gevoerde beleid, maar ook naar de resultaten die zijn gerealiseerd. Daarbij dienst volgens hem vooral rekening te worden gehouden met de crisis waarmee de gehele wereld te kampen heeft.