De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi naar Guyana en St. Vincent & the Grenadines

President Chandrikapersad Santokhi neemt deel aan de 46ste Reguliere Caricom Heads of Government Meeting in buurland Guyana. Het staatshoofd zal samen met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) van 24-29 februari in het westelijke buurland vertoeven. Van 29 februari tot en met 2 maart is de Surinaamse president aanwezig op de 8ste Summit van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen (CELAC) in Saint Vincent & the Grenadines.

President Chandrikapersad Santokhi zal  op 25 februari een toespraak houden tijdens de staatshoofdenmeeting in Georgetown. Er staan belangrijke issues op de agenda zoals regionale samenwerking, handel, veiligheid en klimaatverandering. De Caricom staatshoofdenmeeting  is een belangrijke bijeenkomst waarbij staatshoofden uit het Caribisch gebied samenkomen om te praten over samenwerking en ontwikkeling in de regio. Minister Ramdin noemt deze conferentie een belangrijk moment voor Suriname. “Het is van groot belang dat de Caricom-landen samenwerken en consensus bereiken over de richting die zij willen volgen om de belangen van de regio te behartigen,” benadrukt de bewindsman.

Door deel te nemen aan de CELAC meeting in Kingstown kunnen landen hun standpunten en belangen op het gebied van economie, politiek en sociale kwesties delen met andere landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied en mogelijk samenwerken aan oplossingen voor gemeenschappelijke uitdagingen. Volgens minister Ramdin zal er veel aandacht geschonken worden aan politieke stabiliteit, veiligheid en migratie. De bewindsman benadrukt dat er tevens gesprekken zullen worden gevoerd over klimaat kwesties. “Dit zijn allemaal hele belangrijke momenten om een stukje beleid te ontwikkelen,” aldus minister Ramdin.

Er wordt verwacht dat ongeveer 33 staatshoofden en regeringsleiders zullen deelnemen aan de CELAC meeting, waarbij Saint Vincent & the Grenadines het Pro Tempore-voorzitterschap zal overdragen aan Honduras.