De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi ontmoet Total Energies voor update over olie- en gasontwikkelingen

Op dinsdag 20 juni 2023 heeft president Chandrikapersad Santokhi een belangrijke bijeenkomst gehad met David Mendelson, Senior Vice President Americas for Exploration and Production bij TotalEnergies, en Philippe Blanchard, General Manager van TotalEnergies E&P Suriname B.V. Ook waren David Abiamofo, minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Annand Jagesar, CEO van Staatsolie, en Vandana Gangaram Panday, Director van het Staatsolie Hydrocarbon Institute aanwezig. Het doel van deze bijeenkomst was om een update te krijgen over de status van de ontwikkelingen op het gebied van olie en gas in Blok 58 in Suriname. 

Tijdens de vergadering werd bekendgemaakt dat TotalEnergies twee belangrijke olievondsten die zijn gedaan nader aan het verkennen is ten behoeve van een eerste olieveld ontwikkeling. De laatste verkenningsput wordt momenteel geboord. David Mendelson benadrukte dat zodra er een volledig begrip is van de omvang en potentie hiervan, het vervolgtraject kan worden ingezet. TotalEnergies heeft een gedetailleerde tijdsplanning gepresenteerd aan president Santokhi, waaruit de conclusie kan worden getrokken dat de resultaten voor wat betreft de commercialiteit van de verwachte ontwikkeling tegen het einde van dit jaar bekend zullen zijn. Deze resultaten kunnen ook invloed hebben op het IMF-programma, waarbij er ruimte kan ontstaan voor onderhandelingen om het programma minder strikt te maken. Daarom benadrukte de president het belang van optimale communicatie met het IMF over de resultaten uit de olie- en gasindustrie, evenals goede communicatie onderling. 

Daarnaast werd aangekondigd dat er binnenkort een ontmoeting zal plaatsvinden tussen de president van Suriname, de president van Guyana en de premier van Trinidad. Tijdens deze bijeenkomst zal Trinidad, dat geïnteresseerd is in gas, graag de beleidsvisie van Suriname met betrekking tot gas horen. Dit onderstreept het groeiende belang van gas in de regio en de noodzaak van een duidelijke strategie. 

Tijdens de vergadering is ook de status van local content besproken. Annand Jagesar beaamde dat TotalEnergies aanzienlijke inspanningen heeft gedaan in local content in Suriname. Dit toont het streven naar duurzame ontwikkeling en het stimuleren van de lokale economie. 

President Santokhi en de aanwezige functionarissen zijn positief gestemd over de ontwikkelingen en de vooruitzichten op het gebied van olie en gas in Suriname. Ze benadrukken het belang van transparantie, effectieve communicatie en samenwerking met zowel internationale partners als de gemeenschap om maximale voordelen te halen uit deze sector.