De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi reflecteert op vonnis 8 december strafproces

In een interview met Nieuwsuur heeft president Chandrikapersad Santokhi aangegeven dat het onvermijdelijk is dat oud-legerleider Desiré Bouterse binnenkort zijn straf zal uitzitten voor zijn rol in de Decembermoorden van 1982. President Santokhi benadrukt het belang van het volgen van de wetten van het land en het respecteren van de gerechtelijke uitspraken.

Gisteren werd gewezen president Bouterse in zijn rol als oud-legerleider veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Hoewel er nog geen onmiddellijke gevangenneming is gevorderd, hoopt president Santokhi op een spoedige uitwerking van het vonnis door het Openbaar Ministerie (OM). “Eén ding staat vast: er is een vonnis en dat moet worden uitgevoerd,” verklaart het staatshoofd.

President Santokhi wijst er ook op dat Bouterse de mogelijkheid heeft om gratie aan te vragen binnen acht dagen na de uitspraak. Hij benadrukt echter dat het beoordelen van een eventueel gratieverzoek aan hem is voorbehouden. De president spreekt zijn vertrouwen uit in het juridische proces en benadrukt dat de wetten van het land voor iedereen gelden.

“We kijken nu naar de toekomst, in de hoop op gerechtigheid en verzoening. Laten we afwachten tot het gratieverzoek komt, áls het komt”, voegt de president eraan toe, met de nadruk op een constructieve en afwachtende benadering.

President Santokhi gelooft niet dat Bouterse zal proberen het land te ontvluchten en benadrukt dat Suriname een sterke democratische rechtsstaat is. Hij beschouwt de definitieve veroordeling van Bouterse als een historische mijlpaal en een bevestiging van de veerkracht van de Surinaamse democratische rechtsstaat.

Met de afronding van deze juridische procedure, die jaren heeft geduurd, sluit Suriname een pijnlijk hoofdstuk af in zijn geschiedenis en kijkt het naar een toekomst van gerechtigheid en nationale eenheid.