De Boodschap
Kabinet van de President

Stuurgroep en projectbureau LWBP bespreken mogelijkheden voor vlot verloop woningbouwprojecten met president

De Stuurgroep en het Projectbureau van het Landelijke Woningbouwprogramma Fase 1 (LWBP), onder leiding van respectievelijk Pertap Bissumbhar en Mark Rommy, hebben in een meeting met president Chandrikapersad Santokhi de uitvoeringsplannen voor de woningbouwprojecten gekoppeld aan het LWPB uiteengezet. De meeting, gehouden op donderdag 21 december op het Kabinet van de President, was bedoeld om het jaar te evalueren en om af te stemmen op de doelen die nog behaald moeten worden in de komende periode. Zowel president Santokhi als de stuurgroep en het projectbureau willen komen tot een vlot verloop van de uitvoering van het Landelijke Woningbouwprogramma en het Affordable Housing Project (AHP).

Samen met de president zijn er afspraken gemaakt en de targets voor de uitvoering vastgesteld voor de komende 16 maanden. In deze periode wordt ernaar gestreefd om ongeveer 750 tot 1.000 woningen te bouwen en woonoplossingen aan te bieden in het kader van het LWBP. Daarnaast ligt er voor het Affordable Housing Project (AHP) in de planning om totaal 3.775 woonoplossingen aan te leveren samen met de woningzoekenden en niet gouvernementele organisaties (ngo’s). Met de president is er van gedachten gewisseld over de besluiten die op kort termijn genomen moeten worden, zodat de plannen versneld uitgevoerd kunnen worden in 2024 en 2025 en om de focus alleen te kunnen leggen op de uitvoering van de projecten. Zowel de stuurgroep als het projectbureau presenteerde welke projecten zij allemaal uitvoeren en nog moeten uitvoeren, de knelpunten, wat de mogelijke oplossingen zijn en welke besluiten moet worden genomen.

Op dit moment worden onder supervisie van het projectbureau ruim 600 percelen op Reeberg bouwrijp gemaakt en er zijn nog meer dan 250 percelen in dit gebied bijgevoegd voor het AHP, terwijl aan de Merveille-/Peprepinweg zo’n 730 kavels gereed gemaakt worden voor de bouw. Op dinsdag 19 december vond de eerstesteenlegging plaats van het woningbouwproject te Poerwodadiweg te Lelydorp waar er in totaal 150 woningen gebouwd zullen worden in public- private- Partnership-verband. Op vrijdag 22 december wordt het Crepie-project gelanceerd op Charlesburg waarbij er eveneens 600 bouwkavels bouwrijp gemaakt zullen worden. Verder wordt er in januari uitsluitsel genomen over de verdere uitvoering van het project Richelieu met 700 kavels en Hazard Nickerie met 350 kavels.

Het projectbureau heeft ook het voorstel gedaan bij de president om een hypotheeksubsidie aan te bieden aan mensen die weinig kunnen lenen bij de banken om een woning te bouwen. “Als er iemand een huis van 50 vierkante meter wil bouwen, en het huis kost ongeveer SRD 700.000. Stel nou dat iemand die werkt, hij doet alles en hij kan maar 500.000 lenen. De hypotheeksubsidie is daar om dat gat tussen die 500.000 en die 700.000 te overbruggen”, legt Mark Rommy, projectmanager van het LWBP uit. De ervaring volgens hem is dat er mensen wonen in een huurhuis, maar willen geen hypotheek aangaan, omdat zij eigenlijk zeggen dat zij te weinig lenen om een huis te bouwen. En dan blijven ze in het huurhuis of ze wonen bij iemand in. “Met het hypotheekssubsidiemodel gaan wij ervoor zorgen dat mensen die nu denken dat ze te weinig kunnen lenen, dat we ze gaan helpen om wel dat bedrag te kunnen verzamelen om hun huis te kunnen bouwen”, verduidelijkt Rommy.

President Santokhi zegt er positief te staan tegenover dit voorstel van de het projectbureau en zal er dus alles aandoen om dit voorstel goedgekeurd te krijgen. Het is volgens het staatshoofd tijd om terug te geven aan het volk, dus de regering zal er alles aan doen om de samenleving tegemoet te komen. Hij vroeg aan het LWBP-team om op te schieten met de plannen omdat er niet zoveel tijd meer over is in dit regeertermijn. Hij vroeg aan het team om een tijdslijn van 16 maanden te volgen voor de uitvoering van alle projecten.