De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi streeft naar positieve impact oliewinning 2028

President Chandrikapersad Santokhi is vastberaden dat de Surinaamse samenleving kan rekenen op de positieve effecten van Total Energies om voorbereidingen te treffen voor de winning van olie in 2028. De president zei in zijn jaarrede op 29 september 2023 dat deze ontwikkeling een positieve impact zal hebben op de economie, lokale bedrijven en werkgelegenheid. 

“Een belangrijk aspect waarbij we al stappen hebben gezet, is het borgen van een structuur dat toekomstige inkomsten niet de speelbal worden van opportunistische politiek of corruptie”, stelt de president. Hiervoor heeft de regering reeds in 2020 verkennende gesprekken gevoerd met de grondleggers van het “Sovereign Wealth Fund” van Noorwegen, waarbij zij heeft kunnen putten uit hun rijke ervaring. President Santokhi zegt dat de regering voortbouwt op de ervaringen van zulke landen, die model hebben gestaan voor Surinames eigen Spaar- en Stabilisatie Fonds.

De presidentiële studiegroep Gas Exploitatie heeft zich in de afgelopen periode intensief beziggehouden met de nieuwste innovaties op het gebied van gas. Volgens het staatshoofd onderzoekt de regering ook landen in de regio die al verder zijn in deze industrie. Voor de president is het van groot belang dat de effecten en gevolgen van deze ontwikkelingen begrepen worden, maar bovenal dat maximale voordeel gehaald wordt voor de samenleving.