De Boodschap
Kabinet van de President

Private sector krijgt ondersteuning regering voor duurzame groei

De Surinaamse regering heeft ambitieus beleid geïmplementeerd om de private sector te ondersteunen en te stimuleren, met een bijzondere focus op projecten in de nasleep van de olie- en gasindustrie. President Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens de jaarrede een uiteenzetting gegeven van dit beleid. Partnerschappen met gerenommeerde bedrijven zoals Kuldipsingh Group, Exxon, Total Energies, Haliburton, Schlumberger en DP World, evenals samenwerkingen tussen lokale en buitenlandse ondernemingen, tonen volgens het staatshoofd de aantrekkingskracht van Suriname voor investeerders. 

Investeringen in de parboil rijstindustrie, kaf-verwerking en de toename van het aantal callcenters spelen volgens de president een cruciale rol in de economische ontwikkeling. “De lokale productie, op de Surinaamse markt is aan het toenemen en al deze investeringen creëren werkgelegenheid en dragen bij aan de groei van de economie. De regering zal doorgaan met de samenwerking van de public private partnership”, aldus de president. Het staatshoofd benadrukte de inzet van de regering voor publiek-private samenwerkingen en zal samenwerken met bevriende naties om eventuele tekorten aan arbeidskrachten aan te vullen. Marktgericht en beroepsonderwijs zullen Surinamers voorbereiden op een bloeiende carrière, niet alleen in de opkomende olie- en gassector, maar ook in de aquacultuur, toerisme en agrarische sector.

Het staatshoofd merkte ook op dat de Public Sector Reform succesvol is geweest en heeft geleid tot een registratiegraad van 85% onder de landsdienaren. Voor 2024 staat de introductie van nieuwe stimuleringspakketten en de herplaatsing van ambtenaren naar de private sector gepland, waarbij ook mogelijkheden worden gecreëerd voor zelfstandig ondernemerschap.