De Boodschap
Kabinet van de President

Regering betuigt medeleven ramp Kleine Saramacca

President Chandrikapersad Santokhi heeft namens de regering zijn medeleven betuigd ten aanzien van het incident dat zich te Kleine Saramacca heeft voltrokken. Daar is een mijnschacht ingestort waarbij enkele kleinschalige goudzoekers het leven hebben gelaten. Het staatshoofd ging gedurende de spreekbeurten bij aanvang van de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) in op deze ramp.

“We doen het niet graag, maar ik denk dat het correct is dat wij als regering uw college informeren”, aldus president Santokhi, die aangaf dat de regering gedurende de vergadering geprobeerd had zoveel mogelijk informatie over het incident te vergaren. “We kregen bericht namelijk dat er een instorting plaats heeft gehad  in een van de illegale mijnschachten en natuurlijk willen we dan alles vaststellen. Dat is inmiddels gebeurd met lokale autoriteiten.”

Het staatshoofd informeerde het college dat het een mijnschacht betreft op een locatie in de buurt van Kleine Saramacca wat bekendstaat als Kamp 21 Pasi. “Daar waren kleinschalige goudzoekers bezig om in een mijnschacht goud te zoeken. De informatie is dat in ieder geval het ingestort is, de personen ingesloten, en na alle waarschijnlijkheid ze allemaal slachtoffer zijn van dit ernstig ongeval en gevreesd wordt van doden.”

President Santokhi zegt dat de regering er alles aan doet de situatie te beheersen. Intussen zijn leger, politie en het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing (NCCR) naar het gebied gedirigeerd. Ook vicepresident Ronnie Brunswijk heeft zich naar de locatie begeven. “Ook om een grondig onderzoek in te stellen van wat er precies gaande is.” Het staatshoofd praat van een schok. “Wat we op dit moment kunnen doen, is die maatregelen treffen die noodzakelijk zijn, maar tegelijkertijd medeleven en sympathie sturen naar alle nabestaanden”, aldus president Santokhi.