De Boodschap
Kabinet van de President

Regering zet verantwoordelijkheid voort met beleidsombuiging en aangescherpte prioriteiten

De regering zal de verantwoordelijkheid die zij draagt voortzetten met een beleidsombuiging en met aangescherpte prioriteiten. Zo stelt president Chandrikapersad Santokhi in zijn jaarrede op donderdag 29 september 2022 tot De Nationale Assemblee (DNA). Het strategisch doel van de regering is volgens de president om een beter gezonder en veiliger Suriname voor alle Surinamers in alle delen van het land te realiseren, met als hoogste prioriteit aanpak van de armoede.

“Dit proces van herstel op weg naar groei en duurzame ontwikkeling is reeds gestart. De fundamenten zijn reeds gelegd en wij zullen doorgaan op deze weg met onze regeerverantwoordelijkheid die we reeds 27 maanden dragen, maar wel met een beleidsombuiging en met aangescherpte prioriteiten. Wij gaan verder met beleidsaanpassingen op de ingeslagen koers naar die eindbestemming die we allemaal graag willen bereiken, namelijk economische groei welzijn en welvaart voor elke Surinamer”, aldus het staatshoofd. Hij merkt op dat de Surinaamse bevolking in uitdagende tijden leeft. “Wij worden nationaal en internationaal geconfronteerd met enorme dreigingen en uitdagingen. Dreigingen en uitdagingen die onze zekerheden wegnemen, waarbij we duidelijk merken dat de armoede toeneemt. De onzekerheid groeit maar tegelijkertijd zien wij kansen en mogelijkheden in de crisis welke wij thans meemaken.”

Volgens president Santokhi is met het gevoerde financieel-economisch en sociaal beleid het licht in de tunnel al zichtbaar. “Beetje bij beetje, step-by-step komen we uit het diepe dal, uit de diepe crisis. Het is niet de eerste keer dat Suriname uit zo een diep dal kruipt. Als klein land hebben we door de jaren heen veel meegemaakt. We hebben zeer slechte tijden gekend en die tijden mogen zich niet herhalen. Echter door de vele ‘fake nieuws’ berichten verspreiding van onwaarheden wordt onnodige onzekerheid gecreëerd.” Het staatshoofd riep op tot ophouden met het onnodig zaaien van paniek, onzekerheid en onrust. “Dit hebben wij nu niet nodig. Er heerst genoeg onzekerheid waarmee wij als regering worden geconfronteerd en daar moeten we ons op concentreren en niet op ‘fake nieuws’ en onruststokers.”