De Boodschap
Kabinet van de President

Relatie Suriname-China goed voorbeeld Zuid-Zuid-samenwerking

De relatie Suriname-China is een goed voorbeeld van Zuid-Zuid-samenwerking. Zowel de Chinese ambassadeur Han Jing als president Chandrikapersad Santokhi maakte dit kenbaar tijdens de receptie ter gelegenheid van het 73-jarig bestaan van de Volksrepubliek China op woensdag 28 september 2022 in de Ballroom van hotel Torarica

“Onze landen blijven consistent in het respecteren en ondersteunen van elkaar in een effectieve vorm van Zuid-Zuid-samenwerking. China verleent technische bijstand aan Suriname via verschillende projecten en initiatieven”, aldus president Santokhi, die zijn waardering uitsprak voor de technische bijstand die China aan Suriname levert via verschillende projecten en initiatieven. Het staatshoofd verwees naar de vele donaties waaronder medische benodigdheden tijdens de covidpandemie alsook de steun bij de aanpak van wateroverlast. Ambassadeur Han Jing ziet de relatie tussen China en Suriname als een goed voorbeeld van een vreedzame samenwerking tussen China en andere landen, ongeacht hun omvang, sociale en politieke systemen.

President Santokhi sprak ook de hoop uit op steun van China bij de nieuwe onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Op de vraag of Suriname kon rekenen op steun van China reageerde ambassadeur Han Jing positief: “U weet dat vanaf het begin China de onderhandelingen van de Surinaamse regering met het IMF heeft ondersteund. We hebben de bezorgdheid van de Surinaamse regering gemerkt en hebben daar volledig begrip voor. China zal zoals altijd soepele onderhandelingen steunen.”