De Boodschap
Regionale Ontwikkeling & Sport

ROS werkt aan nieuwe residenties Gramans

Het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) treft momenteel de nodige voorbereidingen voor het opzetten van complete nieuwe residenties voor de Gramans in het binnenland.

In december vorig jaar is een overeenkomst getekend met de Chinese Ambassadeur voor het opzetten van nieuwe residenties voor de gezagsdragers in het binnenland.  Een bedrag van US $20.000 is door de Chinese ambassade gedoneerd om  een aanvang te maken met de onderkomens van de hoogste autoriteiten in het traditionele bestuur bij de Saramaccaners, Matuariërs en de Kwinti’s.

Het is de bedoeling dat de gemeenschappen in het binnenland ook zullen inkomen met een eigen bijdragen. ROS-minister Gracia Emanuël vindt dat hiermee de mensen worden aangewakkerd om hun ontwikkeling zelf ter hand te nemen en dit niet geheel in handen te leggen van anderen. Volgens Emanuël is de ontwikkeling van elke gemeenschap waar ook ter wereld een gedeelde verantwoordelijkheid.  De betrokkenen zelf en actoren daarbuiten.

ROS-minister Gracia Emanuël en Chinese Ambassadeur Hang Jin bij de ondertekening van de overeenkomst

Ondertussen is door administratieve tussenkomst van het Fonds Ontwikkeling Binnenland (FOB) bouwmaterialen aangeschaft en via Atjonie op de boot gezet voor transport naar Asidonhopo. Deze materialen zijn bestemd voor de initiële fase van de bouwactiviteiten, namelijk het aanleggen van de fundering. Binnenkort zullen de bouwtechnische medewerkers van ROS de lijnen verder uitzetten om ook een aanvang te maken bij de Matuariërs en Kwinti’s