De Boodschap
Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken

SAO-certificaatuitreiking Textiele Werkvormen voor gevorderden in teken van vrouwendag

Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) heeft op 8 maart 2023 de Internationale Dag van de Vrouw aangegrepen om in samenwerking met het Bureau Gemeenschapsprojecten een krachtige boodschap te geven naar de samenleving toe. Hiertoe werd president Chandrikapersad Santokhi uitgenodigd om als keynote spreker op te treden bij het uitreiken van certificaten aan 16 vrouwen die de training ‘Textiele Werkvormen Advance’ van de SAO met succes hebben afgerond. Het ministerie heeft hiermee een statement willen maken dat erop neerkomt dat vrouwen ook zelf stappen moeten zetten als ze gelijke kansen willen. Deze boodschap kwam overeen met het VN internationale thema “Embrace Equity’ in verband met deze dag.

In zijn spreekbeurt heeft de president gewezen op de kracht en de drijfveer van de Surinaamse vrouw om zelfvoorzienend te zijn en zich economisch weerbaar te maken. De geslaagde vrouwen die een vak hebben geleerd om aan de slag te kunnen gaan, demonstreren volgens hem weer eens dat de vrouw stappen zet om niet achter te blijven. De opgedane kennis en vaardigheden over textiele werkvormen zullen volgens het staatshoofd de vrouwen in staat stellen om kleding te verwerken en daarmee hun brood mee te verdienen. De president gaf aan, dat hij komt uit een gezin, waar zijn moeder kleermaakster was. Het vak is volgens hem dus al heel lang oud, maar het blijft een beroep dat nog steeds loont. Hij heeft de vrouwen daarom aangespoord om serieus de mogelijkheid te bekijken een eigen onderneming te beginnen in het vak.

Minister Steven Mac Andrew van AWJ die de geslaagde vrouwen eveneens toesprak, zei dat het geleerde als een aanzet gezien moet worden tot succes in hun leven, want ze kunnen met de opgedane kennis en vaardigheden nu werk aannemen om de kost te verdienen. Ook hij heeft de vrouwen aangemoedigd niet bang te zijn om te investeren in een onderneming, maar onbevreesd ervoor te gaan waardoor ingespeeld kan worden op de grote vraag vanuit de bevolking naar kleding. Als ondernemer kunnen de vrouwen volgens hem meer profijt trekken. Hij complimenteerde de geslaagden die allen gestoken waren in prachtige identieke kleding die ze zelfs hebben vervaardigd. Voor de minister was dat niet slechts het bewijs van hun kundigheid, maar ook van hun wilskracht en doorzettingsvermogen. De bewindsman heeft benadrukt dat het ministerie zich zal blijven inzetten om de SAO naar een hoger niveau te tillen zodat nog meer kansarme jongeren en vrouwen de gelegenheid krijgen om een vak te leren waarmee ze een beroep kunnen uitoefenen.

Naomi Esajas-Friperson, voorzitter van de Raad van Bestuur bij de SAO en Joyce Lapar, directeur van de SAO, zijn in hun spreekbeurt ingegaan op de rol die SAO vervult met haar trainingen in het streven naar zelfredzaamheid onder jongeren en vrouwen. Beide dames hebben hun tevredenheid geuit over het feit dat 100% van de deelnemers is geslaagd. De geslaagden kunnen volgens hen behalve kledingstukken vervaardigen, ook lakens en kussenslopen maken. De vrouwen werden aangespoord om de uitdaging van ondernemerschap aan te gaan. De advance training heeft 2 maanden geduurd. Hiervoor hebben de vrouwen 3 maanden deelgenomen aan de basistraining. Deze trainingen zijn tot stand gekomen dankzij de financiële bijdrage van het Bureau Gemeenschapsprojecten van het ministerie van Financiën en Planning, waardoor de cursisten slechts met een deel van het cursusgeld konden inkomen. Een bijzonderheid was dat alle geslaagden een gloednieuwe naaimachine als incentief hebben gekregen met de bedoeling dat ze daadwerkelijk gaan ondernemen. De geslaagden waren dolgelukkig en blij ermee.