De Boodschap
Kabinet van de President

Saramacca op weg naar constante elektriciteitsvoorziening

Bewoners van het district Saramacca kunnen zich verheugen op het einde van de regelmatige stroomonderbrekingen in het eerste kwartaal van 2025. Het startsein voor deze langverwachte verbetering werd op dinsdag 14 mei 2024 gegeven door Marcel Eyndhoven, de technisch directeur van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS). Er zullen nieuwe transmissielijnen worden aangelegd. De ceremonie werd bijgewoond door de districtscommissaris van Saramacca, Sherin Bansi-Durga en de Indiase ambassadeur Shankar Balachandran.

Het huidige elektriciteitsnetwerk in Saramacca ligt in afgelegen bosgebieden, waardoor het kwetsbaar is voor storingen en moeilijk te bereiken is voor reparaties. Bovendien wordt het gebied ontwikkeld door de uitgifte van gronden in de nabijheid, wat betekent dat de veiligheid onder druk zal staan. Hierdoor is er volgens directeur Eyndhoven geen garantie op een stabiele stroomvoorziening voor de bewoners, wat de noodzaak creëerde om nieuwe transmissielijnen aan te leggen. Om dit aan te pakken is de EBS begonnen met werkzaamheden in het district. Dit project, gefinancierd door de Caribbean Development Bank (CDB), wordt uitgevoerd door Kalpataru Projects International Limited. Het project heeft als doel efficiëntere en duurzamere elektriciteitsvoorzieningen te leveren aan de gemeenschap en bij te dragen aan sociale en economische ontwikkeling. Eerder werd in Nickerie op 23 november 2023 het startsein gegeven voor de officiële uitbreiding van de transmissielijnen in Suriname.

Hoewel het project een veelbelovende stap voorwaarts is, staat het voor uitdagingen zoals slecht weer en verkeersproblemen. Daarom doet directeur Eyndhoven een beroep op de gemeenschap, met name die van het district Saramacca, om begrip, geduld en samenwerking te tonen tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. Bewoners worden tijdig op de hoogte gebracht van de voortgang en mogelijke verstoringen. Naar verwachting zal het project aan het einde van het eerste kwartaal van het volgende jaar worden opgeleverd, waarmee een nieuwe fase van betrouwbare elektriciteitsvoorziening voor Saramacca van start gaat.