De Boodschap
Kabinet van de President

SLM wil regionale connectiviteit helpen verbeteren

Surinam Airways wil de connectiviteit binnen de regio helpen verbeteren. De luchtvaartmaatschappij probeert niet alleen zelf operaties uit te voeren, maar ook met partner airliners samen te werken. Het voorgaande zegt CEO Steven Gonesh van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) nadat Surinam Airways op woensdag 20 december 2023 haar inaugurele vlucht naar Barbados heeft uitgevoerd. Het betreft de nieuwe route Paramaribo-Georgetown-Bridgetown die door de Surinaamse carrier is aangeboord sinds zij haar herstelplan succesvol aan het uitvoeren is.

Eerder deze maand, 13 december, is de route Paramaribo-Belém wederom opgestart, terwijl vijf dagen later een aanvang werd gemaakt met eveneens een nieuwe destinatie: Aruba-Curaçao-Miami vice versa. SLM ging woensdag in dezelfde lijn verder met de route Paramaribo-Georgetown-Bridgetown. Het is het resultaat van de inspanningen tussen de regeringsleiders van de drie landen die hiermee trachten de connectiviteit binnen de regio alsook de capaciteit van de Caricom op het gebied van personen en goederenverkeer te vergroten.

Het staatshoofd is op de inaugurele vlucht vertegenwoordigd door minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), terwijl ook minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) aanwezig was. Op de Grantley Adams International Airport op Barbados werden de Surinaamse functionarissen opgewacht door de Barbadiaanse minister Sandra Husbands van Buitenlandse Zaken en Handel. Alle drie functionarissen knipten gezamenlijk een lint door. Minister Husbands sprak van een mijlpaal en wees op de voordelen van de nieuwe route voor het personen- en goederenverkeer binnen de Caricom.

President Chandrikapersad Santokhi wijst erop dat het bezoek van de Barbadiaanse premier Mia Mottley aan Suriname beweging heeft gebracht in het proces. Beide landen tekenen een overeenkomst dat het mogelijk maakt om 12 producten vanuit Suriname op de markt in Barbados te krijgen. Het staatshoofd herinnert er verder aan dat er binnen de Caricom is afgesproken om de import van goederen binnen deze regio tegen 2025 met 25 procent terug te brengen. Het is de bedoeling dat lidstaten meer producten van elkaar afnemen.

CEO Gonesh sprak van een nieuw begin met heel wat mogelijkheden voor alle partners. Volgens hem hebben de autoriteiten van alle drie landen in de afgelopen periode hard gewerkt naar dit moment. De SLM-functionaris zegt dat de Surinaamse maatschappij met haar 62 jaar tot de oudste vliegmaatschappijen in de regio behoort. “Dit brengt enorme ervaringen, maar ook heel wat uitdagingen met zich mee, die wij ook positief tegemoet gaan.” CEO Gonesh onderstreept vooral dat de nieuwe route betere perspectieven biedt. De SLM zal ook samenwerkingen met andere airliners aangaan om nieuwe routes te ontwikkelen met voordelen voor alle partijen.