De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking

Speciaal Carnet ter gelegenheid inauguratie van Surinaamse Ambassade en Consulaat te Marokko

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) ontving op maandag 23 mei 2022 een speciaal carnet uit handen van directeur Ravin Dahoe van Surpost. Deze herdenkingsenveloppe werd uitgegeven ter gelegenheid van de herdenking van de inauguratie van de Ambassade en het Consulaat van de Republiek Suriname in het Koninkrijk van Marokko op woensdag 25 mei 2022.

Minister Ramdin nam tijdens dit evenement de gelegenheid om wederom te benadrukken dat de buitenlandse dienst een onmisbaar onderdeel is van het regeringsapparaat van elk land ten behoeve van zowel politieke-, financieel-economische- en technische samenwerking. “De tijd dat landen zonder een buitenlandse dienst konden opereren is al lang voorbij”, zei de minister.

De minister legde verder uit dat op politiek gebied de buitenlandse dienst grote voordelen biedt. “De buitenlandse dienst moet niet slechts gezien worden als kostenplaatje maar meer als een investering die geld opbrengt. Uit de statistieken blijkt dat er twee- tot driemaal winst op jaarbasis eruit gehaald wordt dan wat geïnvesteerd is. En willen we dat andere landen ons bezoeken, dan zullen wij ook op bezoek moeten gaan. In de wereld moet je contact met elkaar hebben en de buitenlandse dienst faciliteert dat.” gaf de bewindsman mee.

Suriname en Marokko onderhouden sinds 28 juli 2004 diplomatieke betrekkingen en hebben de afgelopen jaren de samenwerking doelgerichter gemaakt. Minister Ramdin bracht hierbij in herinnering diverse manieren van ondersteuning waaronder, dertig volledig gefinancierde beurzen vanuit Marokko, schenkingen, afspraken voor additionele bestellingen voor kunstmest tegen gereduceerd tarief, Covid-19 ondersteuning en materiaal ten behoeve van verschillende sectoren.

Minister Ramdin reist op maandag 23 mei 2022 met een delegatie af naar het Koninkrijk van Marokko voor het openen van de Ambassade van Suriname te Rabat. Het Consulaat komt te staan in Dakhla.