De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking

Suriname gaat diplomatieke betrekkingen aan met Kaapverdië

De Republiek Suriname en de Republiek Kaapverdië zijn op maandag 12 december 2022 formeel diplomatieke betrekkingen aangegaan op de Permanente Missie van Suriname bij de Verenigde Naties in New York. Het Gezamenlijke Communiqué in dat kader is getekend door de Permanent Vertegenwoordiger van Suriname bij de Verenigde Naties, Ambassadeur Sunil Sitaldin, en de Permanent Vertegenwoordiger van Kaapverdië bij de Verenigde Naties, Ambassadeur Júlio César Freire De Morais.

De ondertekening heeft plaatsgevonden tegen de achtergrond van het buitenlands beleid van Suriname om partnerschappen met, onder meer, landen van het Afrikaans continent, waarmee Suriname een gedeelde historie maar ook gedeelde uitdagingen heeft, te intensiveren. Met name de klimaatcrisis, die zich in beide landen manifesteert. Als Small Island Developing State (SIDS) is een betere toegang tot klimaatfinanciering en technische assistentie op het gebied van disaster management essentieel.

Beide ambassadeurs gaven aan dat het aangaan van diplomatieke betrekkingen de eerste stap is om het voornemen van versterking van de banden en uitbreiding van de samenwerking tussen de volkeren van Suriname en Kaapverdië te verwezenlijken. Het doel is op korte termijn hieraan invulling te geven. Een eerste aanzet hiertoe is een gesprek tussen de respectieve ministers van Buitenlandse Zaken.