De Boodschap
Kabinet van de President

Tourism Week moet leiden tot duurzaam toerisme

Pencak silat optreden op het Onafhankelijkheidsplein tijdens Tourism Week

Het toerisme heeft vanwege de covidpandemie veel geleden. In het kader van ‘Wereld Toerisme Dag’ op 27 september heeft het directoraat Toerisme gemeend om landelijk de discussie op te starten, hoe te werken aan duurzaam toerisme in Suriname. In verschillende districten zijn er meetings en activiteiten gehouden, waarbij het op 26 september de beurt was aan Paramaribo. Op het Onafhankelijkheidsplein waren er optredens van verschillende culturele groepen, terwijl er handicrafts en traditionele gerechten te koop waren. Daarnaast waren er bemoedigende toespraken vanuit het ministerie van Transport Communicatie en Toerisme (TCT).

“Het is zaak te werken aan duurzaam toerisme in Suriname.” Dit stelde TCT-minister Albert Jubithana in zijn toespraak, waarbij hij ook meedeelde dat er gewerkt wordt aan wetgeving met betrekking tot toerisme. De culturele, sociale, politieke en economische waarde van de sector staat in deze centraal.

Directeur Rabinderdath Boeddha van het directoraat Toerisme is van mening dat er een bewustwording moet komen over de waarde van de sector. “Het toerisme in Suriname kan op een veel hoger niveau draaien. Wij moeten als land samen met u gaan beseffen waar wij naar toe willen met het toerisme. We hebben ook alle districten erbij betrokken. Elk district heeft zijn eigen karakteristieken en moet zijn identiteit gaan branden. In dat proces willen wij ondersteunen want, toerisme biedt heel veel ontwikkelingsmogelijkheden.” In de promotiebanner wordt Suriname ‘The hidden treasure of South America’ genoemd. Het is volgens directeur Boeddha de bedoeling dat Suriname niet meer verborgen blijft voor de toerist.

De functionaris haalde aan dat liefde voor het land en cultuur belangrijk zijn bij het duurzaam maken van de toerismesector. “Laten we dit vanaf de kleuterschool bijbrengen en vooral hoe om te gaan met afval. Een duurzame aanpak van de afvalproblematiek heeft een impact op sociale structuren en de natuur.” De activiteiten in het kader van de Tourism Week worden op 27 september 2022 afgesloten in het district Para.