De Boodschap
Volksgezondheid

Volksgezondheid overhandigt protocollen aan zorginstellingen

In verband met het bestrijden van het covid-19 virus zijn er diverse protocollen voor instanties ontwikkeld.  Deze protocollen dienen als leidraad bij het veilig openstellen en openhouden van diverse sectoren. De nationale Infectie Preventie Commissie kreeg de opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, protocollen te ontwikkelen voor zorginstellingen. Op vrijdag 27 november werd de finale versie overhandigd aan vertegenwoordigers van diverse zorginstellingen. Deze plechtigheid vond plaats in de conference room van het ’s Lands Hospitaal.

Het zestig pagina tellend document geeft helder weer wie wat, waar en wanneer zou moeten doen om misverstanden te voorkomen. Het is een instrument om de functionele verantwoordelijkheden en professionele handelingen van verschillende betrokken medewerkers te reguleren en vast te leggen. Hierdoor kunnen fouten en misverstanden worden beperkt waardoor de zorg veiliger gemaakt wordt.

“Deze protocollen hebben als doel zorgverleners te ondersteunen bij het uitvoeren van de zorg inhoudelijke handelingen”, aldus mevrouw Carol de Baas, Hoofd Inspectie Verplegende en Verzorgende beroepen die namens de Waarnemend directeur van Volksgezondheid de zorgprotocollen heeft overgedragen aan de vertegenwoordigers van de zorginstellingen. Volgens haar dienen de protocollen niet verward te worden met richtlijnen. De protocollen geven aan hoe een handeling uitgevoerd kan en moet worden, terwijl richtlijnen aangeven wat er gedaan moet worden. Tevens benadrukte de Baas dat de zorgprotocollen een hulpmiddel zijn voor de zorginstellingen en te nimmer anders uitgevoerd dienen te worden door zorgverleners dan is voorgeschreven. Tot slot bracht zij dank uit aan de infectiologen, het team van de microbiologen en infectieverpleegkundigen die vanuit Nederland zijn afgereisd om ondersteuning te bieden, de focalpoint infectiepreventie Kathleen Jharie-Kuisch en alle andere actoren die hebben bijgedragen zodat de protocollen succesvol gefinaliseerd konden worden.

Mevrouw Kathleen Jharie-Kuisch, focalpoint infectiepreventie (tevens voormalig voorzitter Nationale Infectie Preventie Commissie) gaf vervolgens een presentatie van het ontwikkelingsproces en het gebruik van deze protocollen.

Enkele zorginstellingen die de protocollen in ontvangst hebben genomen zijn: het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, ’s Lands Hospitaal, Regionaal Ziekenhuis Wanica, St. Vincentius Ziekenhuis, Medische Zending, het Diakonessenhuis, het Marwina Ziekenhuis, de Esther Stichting, het Fatima oord, Stichting Wiesje, Huize Rust en Werk en Huize Majella.