De Boodschap
Kabinet van de President

Brandende vraagstukken besproken tijdens Caricom Staatshoofdenconferentie

President Chandrikapersad Santokhi heeft deelgenomen aan een reguliere tweedaagse conferentie van CARICOM-staatshoofden, welke plaatsvond via videoconferentie. Deze had een lijvige agenda, waarbij er breedvoerige deliberatie is geweest over actuele vraagstukken. De conferentie vindt plaats op 6 en 7 juli 2021.

Een van de belangrijke issues die op agenda stond, betrof de kwestie van natuurrampen was. “De Caribische regio wordt elk jaar geteisterd door natuurrampen. Er is bijzondere aandacht besteed aan St. Vincent and the Grenadines, die getroffen werd door een vulkaanuitbarsting. De eilanden Barbados, St. Lucia en Grenada zijn ook indirect getroffen door de natuurramp”, zegt de regeringsleider. President Santokhi zegt dat de wateroverlast van Suriname en Guyana ook ter sprake is geweest. De collectieve aanpak van natuurrampen op regionaal niveau is geaccentueerd alsook het belang van The Caribbean Disaster Emergency Management Agency (CDEMA).

CDEMA is een regionaal intergouvernementeel agentschap voor rampenbeheersing in de Caribische Gemeenschap (CARICOM). Het agentschap werd in 1991 opgericht als Caribbean Disaster Emergency Response Agency (CDERA), met de primaire verantwoordelijkheid voor de coördinatie van de noodhulp en hulpverlening aan deelnemende staten die dergelijke hulp nodig hebben. Het ging in 2009 over in CDEMA om de principes en praktijk van Comprehensive Disaster Management (CDM) volledig te omarmen. De president benadrukt dat de gevolgen van natuurrampen alleen in solidariteit aangepakt zal kunnen worden. “Het is ons ondanks onze moeilijke situatie gelukt om St. Vincent and the Grenadines te ondersteunen en omgekeerd hebben wij hulp gehad van Trinidad and Tobago.”

De coronacrisis is nog altijd actueel op de agenda. President Santokhi geeft aan dat er voorbeelden zijn van landen in de regio die het heel goed doen met betrekking tot vaccinatie. “Er zijn landen die al 50 tot 75 procent van hun bevolking gevaccineerd hebben. Deze landen kunnen zich nu meer richten op het herstel van de economie en het ontwikkelen van toerisme bijvoorbeeld”, aldus de president. Het staatshoofd zegt dat het van eminent belang is om te leren uit de ervaringen van de landen die een hoge vaccinatieratio hebben. “Wij moeten leren van elkaars strategieën. Wij moeten kijken wat deze landen hebben gedaan om het volk bereidwillig te krijgen om zich te laten inenten tegen het Covid-19-virus”.