De Boodschap
Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale SamenwerkingDefensie

CARIBEX 2023

In het kader van de operatie “CARIBEX 2023” van de Braziliaanse Marine werd, op 31 maart, een receptie gehouden aan boord van het Oceaan Ondersteuningsvaartuig “Iguatemi” van de Braziliaanse Marine, waaraan ambassadeur Raphael Azeredo en de ministers van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin, en Defensie, Krishnakoemarie Mathoera, naast de Bevelhebber van het Nationaal Leger van Suriname, Kolonel Kioe A Sen hebben deelgenomen. In de toespraken tijdens het evenement benadrukten ambassadeur Azeredo en minister Mathoera het belang van samenwerking op het gebied van defensie tussen Brazilië en Suriname, waarin “CARIBEX” een reguliere uitwisselings- en opleidingsactiviteit is.

Het schip “Iguatemi”, met een bemanning van 51 militairen, was van 29 maart tot 3 april 2023 aangemeerd bij de Dr. Jules Sedney Haven, in Paramaribo, tijdens Operatie “Caribex 2023”. De operatie werd geleid door de Commandant van de Task Group van de Braziliaanse Marine, Kapitein-ter-zee Ondiara Barbosa, Commandant van de Noordelijke Marine Patrouille Groep.

Suriname is sinds 1983 een bestemming voor “CARIBEX”. Dit jaar begon de operatie op 6 maart en zal op 13 april eindigen. De steden Cayenne (Frans-Guyana) en Georgetown (Guyana) omvatten ook de operatie van de Braziliaanse Marine.

In Paramaribo werd training gegeven over operaties in logistieke ondersteuningsmissies, zoek-en reddingsoperaties, patrouilles en marine-inspectie voor Surinaamse officiers en onderofficiers, aan boord van het Oceaan Ondersteuningsvaartuig “Iguatemi”, met als doel hen vertrouwd te maken met de operationele activiteiten die worden uitgevoerd op van de schepen van de Braziliaanse Marine. Er werden ook vergaderingen gehouden met civiele en militaire autoriteiten om de verbetering en haalbaarheid van toekomstige oefeningen te bespreken, evenals nieuwe mogelijkheden voor samenwerking. De Defensie, Marine en Landmacht Attaché Kantoor verleende ondersteuning bij de voorbereidingen voor de “CARIBEX 2023” operatie en de agenda van activiteiten in Suriname.