De Boodschap
Kabinet van de President

Delta Capita en TABTO Group helpen NOB Bank bijdragen aan integer financieel systeem

Groepsfoto: Vlnr.: Harm Groot Kormelink (Client Director KYC Delta Capita), Brigitte Wong Tham Soeng (directeur TABTO Group), Shalini Khedoe (Manager Operations NOB Bank), Winston Wilson (Senior Partner TABTO Group), Sandy Cameron (president-directeur NOB Bank), Rabia Abdoelrahman (Manager Human Capital Credits NOB Bank) en David Zwarts (Head of Delta Capita Academy). (Foto: CDS)

De Nationale Assemblee (DNA) heeft in november 2022 de Wet ter voorkoming en bestrijding van Money laundering en Terrorismefinanciering (WMTF) aangenomen. Artikel 7 van deze wet stelt financiële dienstverleners onder meer verplicht om in hun dienstverlening een cliëntenonderzoek te verrichten. Deze principe van cliëntonderzoek staat wereldwijd intussen bekend als Know Your Customer (KYC), waarvoor het product KYC-In-a-Box (KiaB) voor een snellere implementatie is ontwikkeld. In Suriname is de Nationale Ontwikkelingsbank van Suriname N.V. (NOB Bank) de eerste financiële instelling die KYC-In-a-Box gaat toepassen. De leiding van de bank heeft daartoe op maandag 11 december 2023 een samenwerking beklonken met het wereldwijd gerenommeerd financieel adviesbureau Delta Capita en diens Surinaamse partner TABTO Group NV.

De samenwerking houdt volgens Brigitte Wong Tham Soeng, directeur van TABTO Group, in dat de twee partners de complete klantenportefeuille van NOB Bank gaan reviewen middels KYC-In-a-Box. De TABTO Group en NOB Bank werken reeds twee jaar samen aan het bouwen van een compliance raamwerk voor de bank, waarbij het bankbeleid en processen worden herijkt, een risicoanalyse wordt gedaan en personeel getraind. “We zijn al een flink eind op weg om samen de NOB Bank compliance ready te maken, dus voldoen aan wet- en regelgeving op het gebied van anti-money laundering, anti-corruptie, anti-proliferatie en anti-terrorismefinanciering”, aldus Wong Tham Soeng. Volgens haar betekent deze ontwikkeling voor de cliënten dat zij zakendoen met een bank die de regels in acht neemt en hen ook helpt om te voldoen aan de Surinaamse en internationale wet- en regelgeving.

Harm Groot Kormelink, Client Director KYC van Delta Capita, toont zich ingenomen met wat hij noemt de tripartite overeenkomst. “Wij zetten hiermee een belangrijke stap in de toekomst met betrekking tot het beheersen van financial risk”. Delta Capita komt in de samenwerking in met zijn technologie en expertise. Groot Kormelink zegt dat het allemaal draait om datakwaliteit en implementeren van techniek, waarbij vooral de deskundigheid van de TABTO Group onmisbaar is voor het beter beheersen van het KYC-domein. De Delta Capita-expert merkt op dat de NOB Bank in alles innovatie nastreeft, hetgeen ook tot de samenwerking heeft geleid. Groot Kormelink prijst verder de openheid en gedrevenheid van de financiële instelling. Overigens merkt hij een urgentiebesef in Suriname voor wat betreft het voldoen aan wet- en regelgeving. Volgens Groot Kormelink draagt KYC zorg voor een optimale klantbediening; de samenwerking met de NOB Bank is dan ook essentieel op dit stuk.

“Een heel bijzonder moment”, zegt Sandy Cameron, directeur van de NOB Bank. Ze legt uit dat de financiële instelling vorig jaar in zee is gegaan met de TABTO Group. De organisatie heeft de bank begeleid in het opzetten van een compliance-afdeling en het ontwikkelen van een compliance raamwerk. “Wij zetten nu de volgende stap”, aldus directeur Cameron, die eraan toevoegt dat de NOB Bank met KYC-In-a-Box een bijdrage levert aan een integer financieel systeem. Ze acht het voldoen aan wet- en regelgeving van groot belang, maar onderstreept meer nog de bijdrage daartoe. In het proces om het financieel systeem integer te helpen maken, wordt het personeel middels training door TABTO Group bewust gemaakt van nationale en internationale wet- en regelgeving.