De Boodschap
Economische Zaken, Ondernemerschap & Technologische Innovatie

Implementatie workshops voor Cohort 1 en 2 SURGE-bedrijven

Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) is onder andere bezig om Surinaamse micro-kleine en middelgrote ondernemingen (MKMO’s) te ondersteunen, middels het uitvoeren van het Suriname’s Growth Enterprise (SURGE) programma. In dit kader hebben de Cohort 1 en 2 SURGE-bedrijven die hun Grant Agreement reeds hebben getekend, deelgenomen aan de workshops ter implementatie van hun Sales Growth Plan. Dit houdt in dat de experts op het gebied van Environmental & Social Standards (ESS) en Procurement de ondernemers wegwijs hebben gemaakt waarop te letten bij de uitvoering van groeiplannen met in acht name van richtlijnen van de Wereld Bank. De implementatie workshops hebben plaatsgevonden op woensdag 31 januari 2024 in de Congreshal.

SURGE is onderdeel van het Suriname Competitiveness and Sector Diversification Project (SCSD) die uitgevoerd wordt door de Competitiveness Unit Suriname (CUS) met technische assistentie van Solidaridad, gefinancierd door de Wereld Bank Group (WBG). Dit project geeft in het algemeen een boost aan het bedrijfsleven en in het bijzonder aan vrouwelijke ondernemers als aan ondernemers in rurale gebieden, zoals inheemsen en marrongemeenschappen.

Vertegenwoordiger van Ambrosius Bees, Angelika Namdar, heeft aangegeven dat de informatie en kennisuitwisseling van de workshops essentieel is voor het productieproces en het succesvol verlopen van alle projecten, omdat het belangrijk is dat er een gemeenschappelijk begrip is om enkele aspecten gezamenlijk aan te pakken. Volgens Namdar kan er hierdoor een eenduidige interpretatie komen om effectief de hulpmiddelen te implementeren in hun bedrijfsuitvoering. Namdar benadrukt dat het volgen van deze workshops, vooral op het gebied van procurement, nooit teveel is, gezien het een zwakke punt is voor de meeste bedrijven in de samenleving. Namdar zal met het volgen van deze workshops de hulpmiddelen implementeren in haar bedrijfsuitvoering om de groeiplannen te verwezenlijken.

Directeur Ondernemerschap, Karishma Mathoera, van het ministerie van EZ heeft aangegeven dat de implementatie workshops van belang is voor de ondernemers ter voorkoming van stagnatie bij de voortgang van het project. Volgens Mathoera is dit de start van het proces waarbij de matching grants ingevorderd moeten worden. Directeur Mathoera benadrukt dat de ondernemers tijdens de workshops breedvoerig hun ideeën hebben uitgewisseld omtrent onder andere de materie, uitbetalingsprocessen en de Environmental & Social Safeguards, zodat zij na de workshops een duidelijk beeld hebben en hun sales growth plans ten uitvoer kunnen brengen.