De Boodschap
Financiën & Planning

India ondersteunt IMF-programma van Suriname

Op 20 april 2022 heeft minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning een onderhoud met de Indiase minister van Financiën, mw. Nirmala Sitharaman. In deze vergadering werd de ontmoeting tussen de minister-president van India, Narendra Modi en de president van Suriname tijdens de klimaattop (COP 26) in Glasgow in 2021 herdacht. Ook werd de voortzetting van de lange en goede samenwerking tussen beide landen op zowel economisch, sociaal en cultureel gebied benadrukt. Tijdens de recente pandemie heeft Suriname ook dankbaar gebruik gemaakt van de Covid-vaccins die door India werden geschonken via het Covax-programma.

Minister Sitharaman toonde zich verheugd dat het IMF-programma met Suriname is goedgekeurd. Ondanks Suriname en India nog in onderhandeling zijn over de herschikking van de bilaterale schuld heeft haar land Suriname in de IMF Board ondersteund. Er werd aangegeven dat Suriname ook ten behoeve van het IMF EFF programma, waar nodig, kan rekenen op technische assistentie van India.

Parallel aan het IMF-programma, is Suriname in onderhandeling met India in verband met de herstructurering van onze schuld. De minister van India wilde uit de eerste hand geïnformeerd worden over de status daarvan en het voorstel van Suriname. Ze zegde toe persoonlijk hierop toe te zullen zien dat zaken een vlot verloop hebben. Uiteraard wordt verwacht dat alle crediteuren op gelijke wijze behandeld worden (zgn. equal treatment) binnen de parameters van het IMF-raamwerk.

De Indiase minister had alle begrip voor de grote bezorgdheid van minister Achaibersing over onvoorziene ontwikkelingen, waaronder de huidige oorlog, op het volk van Suriname en enkele effecten van het IMF-EFF programma. Ze deelde met de Surinaamse delegatie dat India in de jaren 80 ook een IMF-programma heeft moeten uitvoeren en weet hoe moeilijk dat is. Ze benadrukte dat het inderdaad niet zo mag zijn dat bij de ontwikkeling van ons land de bevolking eronder lijdt en dat er goede sociale opvang moet zijn voor de zwaksten in de Surinaamse samenleving.