De Boodschap
Kabinet van de President

Mogelijkheden tot studeren in China worden voortgezet

In overeenstemming met de behoeften van Suriname staat China klaar om meer mogelijkheden aan Surinamers te bieden om in China te studeren. Dit zei ambassadeur Han Jing van de Volksrepubliek China op 24 januari 2024 tijdens de reüniereceptie van Surinaamse kandidaten die vorig jaar opleidingen in China hebben genoten.

In 2023 namen ruim driehonderd (300) Surinaamse functionarissen, deskundigen en wetenschappers deel aan de trainingsprogramma’s in China. Via het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zijn kandidaten van de relevante ministeries of instanties aanbevolen om hieraan deel te nemen.

Sommige trainingen zijn bilateraal van aard dus alleen gericht op Suriname en de relatie tussen China en Suriname. “We hebben contact opgenomen met de relevante ministeries, zoals de ministeries van Landbouw en Natuurlijke Hulpbronnen, om interessante onderwerpen te vinden die het meest nodig zijn voor de Surinaamse kant”, deelt de Chinese gezant. Daarnaast zijn er ook trainingen die multilateraal van aard zijn. Deze zijn niet alleen gericht op Suriname, dus doen ook kandidaten uit andere Caribische landen en andere delen van de wereld aan mee.

Ambassadeur Han Jing zegt dat de seminars en trainingen een manier zijn om zowel de ervaring als de vaardigheden te delen die van groot belang zijn voor de verdere ontwikkeling van Suriname. “We hopen dat mensen ervan kunnen genieten, maar ook goed gebruik maken van dergelijke mogelijkheden”. Naast het delen van expertise is het ook de bedoeling dat men China uit de eerste hand ervaart ziet en voelt. Geleid door de visie van het opbouwen van een gemeenschap met een gedeelde toekomst voor de mensheid, zal China steun blijven verlenen, in het kader van het Belt and Road Initiative en het Global Development Initiative.