De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi: “Energie van de Draak nodig om verder te gaan”

“Het jaar van de Draak komt op het juiste moment voor Suriname, omdat we met kracht en moed uit de financiële crisis zijn en onze economische hervorming achter de rug hebben.” Dit zegt president Chandrikapersad Santokhi ter gelegenheid van het Chinees Nieuwjaar op zaterdag 10 februari 2024. In verband hiermee heeft de Suriname Chinese United Association (SCUA) in samenwerking met de ambassade van de Volksreplubliek China een cultureel festival in het NIS gehouden. Het staatshoofd heeft samen met first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry dit evenement bijgewoond.

President Santokhi noemt de Draak een symbool van kracht, vooruitgang, moed en welvaart. “De energie van de Draak hebben we als natie nodig om vooruit te gaan, ongeacht ras, etniciteit en afkomst.” Het staatshoofd geeft aan dat de Chinese gemeenschap in Suriname onderdeel is van de bloementuin waar met eenheid en broederschap met elkaar wordt omgegaan. “Belangrijk is ook dat onze Chinese broeders en zusters alle uitdagingen aangaan en moedig vooruitgaan op het pad van ontwikkeling en krachtig samenwerken voor een betere toekomst.

Volgens het staatshoofd hebben de Chinezen in de afgelopen 170 jaar een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Suriname. “Vooral in het ondernemerschap, ook in het verre binnenland.” Hij merkt verder op dat Chinese gemeenschap haar cultuur, traditie, taal en alles wat uit China is meegenomen, goed bewaard heeft. Op basis hiervan kan er volgens president Santokhi gesteld worden dat “we in Suriname ook een China hebben”.

Het staatshoofd roept op de relatie verder te intensiveren en werken aan de verdere economische groei, duurzame welvaart en welzijn. “Laten we als broeders en zusters leven en elkaar ondersteunen, waarderen en respecteren om onze natie Suriname te versterker.” President Santokhi wenste de samenleving in het algemeen en de Chinese gemeenschap in het bijzonder een voorspoedig, gezond en gelukkig Chinees Nieuwjaar toe.