De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi eregast bij opening Apravasi Nagar

President Chandrikapersad Santokhi is eregast geweest bij de opening van de Apravasi Nagar aan de Indira Gandhiweg in het district Wanica. De Apravasi Nagar, die de geschiedenis en cultuur van de Hindoestanen in Suriname tentoonstelt, is tot stand gekomen door een samenwerking van de Sanatan Dharm Mahasabha en de Nationale Commissie Jubileumjaren. Op 5 juni 2023 is het 150 jaar geleden dat de eerste contractarbeiders uit India voet op Surinaamse bodem zetten. Het staatshoofd heeft in zijn toespraak opgemerkt dat het van belang is dat het gevoel van natievorming leeft onder alle bevolkingsgroepen.

“Laten wij investeren in elkaar en in de toekomst. Het opbouwen en creëren, moet gezamenlijk gebeuren”, aldus de regeringsleider op vrijdag 19 mei. Het is volgens hem van belang om stil te staan bij 150 jaar Hindoestaanse Immigratie en de geschiedenis van de voorouders te memoreren. “Als wij kijken naar de geschiedenis van onze voorouders, mogen wij zeker in bezinning gaan voor de weg die zij hebben afgelegd vanuit India naar Suriname. De weg die gepaard ging met leed, onderdrukking, angst, uitputting, verdriet en dood, maar ook met hoop, troost en moed.” President Santokhi geeft aan dat de Hindoestanen een bijzondere bijdrage leveren aan de multiculturele samenleving en een van de meest geïntegreerde groepen zijn.

President Santokhi: “De Hindoestanen hebben zich veel inspanning getroost en hebben voor hun nazaten de kiem gelegd opdat die zich economisch, sociaal en maatschappelijk zouden kunnen verheffen. Ze hebben zich kunnen opwerken op de maatschappelijke ladder.” Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft hetzelfde benadrukt in zijn toespraak. Hij zegt dat de Hindoestanen sinds hun komst naar Suriname strijd hebben geleverd en zich verdienstelijk gemaakt voor de opbouw, groei en ontwikkeling van Suriname. De regeringsfunctionarissen noemen het cruciaal dat alle Surinamers collectief werken om het land te ontwikkelen. Er mag volgens hen geen plek zijn voor racisme en discriminatie in Surinames multi-etnische samenleving.