De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi memoreert duurzame relatie bij 200 jaar onafhankelijkheid Brazilië

“Suriname en Brazilië delen vergelijkbare waarden, ter verdediging van internationale instellingen, regels en normen, om nationale belangen te bevorderen en territoriale integriteit en soevereiniteit te verdedigen”. Zo sprak president Chandrikapersad Santokhi op dinsdag 6 september 2022 ter gelegenheid van de 200ste onafhankelijkheidsviering van de Federale Republiek Brazilië. Het staatshoofd, dat de duurzame relatie tussen beide naties memoreerde, stond stil bij de vriendschappelijke betrekkingen en positieve samenwerking op verschillende terreinen sinds de onafhankelijkheid van Suriname in 1975. De feestelijk herdenking van de 200ste onafhankelijkheidsdag vond plaats op de residentie van de Braziliaanse ambassadeur Raphael Azeredo.

President Santokhi merkte op dat de periode van 200 jaar een enorm groot aantal ervaringen, uitdagingen, mislukkingen en successen vertegenwoordigt bij het creëren van het Brazilië dat we vandaag kennen. “Brazilië, de grootste vrije, democratische en welvarende natie van ons continent, heeft een sterke en vitale rol te vervullen in onze regio”, liet het staatshoofd optekenen. De opkomst van Brazilië tot regionale macht, met wereldwijde invloed en ambities, is nog steeds te merken aan het gegeven dat Brazilië trouw blijft aan de idealen, binnen het Zuid-Zuidsamenwerkingskader. ” De bijdrage van Brazilië aan de Zuid-Zuidsamenwerking is ook prijzenswaardig, aangezien het bijdraagt aan duurzame ontwikkeling, inclusief het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelen”, gaf president Santokhi verder aan.

Een hoogtepunt in de relatie tussen Suriname en Brazilië is zonder twijfel het bezoek van president Jaïr Bolsonaro in januari van dit jaar aan Suriname. Hierbij stonden belangrijke punten op de agenda over de samenwerking tussen beide landen. Er is gesproken over de versterking op defensie- en veiligheidsgebied door strategische samenwerking. “Regionale stabiliteit zal een sleutelrol spelen om ervoor te zorgen dat investeerders naar onze regio blijven komen en zich welkom voelen op een veilige, stabiele en vriendelijke plek, met goede burenrelaties.” President Santokhi sprak zijn waardering uit voor de uitstekende successen van het technische samenwerkingsprogramma via het Braziliaanse Samenwerkingsagentschap.

Het staatshoofd bedankte de Braziliaanse regering voor de snelle reactie op het verzoek tot ondersteuning – in de vorm van deskundigen – om de Afobaka waterkrachtcentrale te evalueren. Dit tegen de achtergrond van de recente overstromingen in Brokopondo. De Surinaamse regeringsleider benadrukte ook het toezicht op de uitvoering van beslissingen die tijdens eerder politiek overleg zijn genomen op de gebieden van veiligheid, energie, infrastructuur, marktuitbreiding en culturele samenwerking. Tot slot bracht president Santokhi namens het volk en de regering van Suriname de felicitaties over aan het volk en de regering van de Federale Republiek Brazilië. Op de residentie van de Braziliaanse ambassadeur werd er een toost uitgebracht op de idealen van vrijheid, welvaart en welzijn alsook op verdere intensivering van de bilaterale betrekkingen.