De Boodschap
Kabinet van de President

President Santokhi neemt geloofsbrieven Cubaanse ambassadeur in ontvangst

Fakri Rodríguez Pinelo is de nieuwe ambassadeur van de Republiek Cuba in Suriname. Op 9 januari 2024 heeft de diplomaat zijn geloofsbrieven aangeboden aan president Chandrikapersad Santokhi en heeft tevens een ontmoeting gehad met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS). Ambassadeur Pinelo kijkt uit naar nieuwe mogelijkheden om de samenwerking met Suriname te verdiepen. De historische relatie tussen Cuba en Suriname is versterkt door politieke ontwikkelingen in het Caribisch gebied, met name binnen Caricom.

Tijdens het bezoek van president Santokhi aan Havana in het kader van de G77+ China-bijeenkomst benadrukte het Cubaanse staatshoofd, Miguel Diáz-Canel Bermúdez, in bilaterale gesprekken de mogelijkheden tot verbreding van de samenwerking met Suriname. Minister Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), geeft aan dat beide landen zullen werken aan de intensivering van de samenwerkingsrelatie. “We gaan hier de komende tijd aan werken. De verwachting is dat de president van Cuba hopelijk dit jaar nog een bezoek aan Suriname zal brengen, wat een hoogtepunt zal zijn in de relatie,” aldus de bewindsman.

De toename van Cubaanse arbeidskrachten, voornamelijk in de horeca-industrie, en regelmatige vluchten naar Cuba worden positief ontvangen volgens minister Ramdin. “We hebben een tekort aan arbeidskrachten in verschillende sectoren, dus het wordt verwelkomd. Suriname heeft al geprofiteerd van de expertise van Cuba op medisch gebied, met Cubaanse artsen, verplegers en specialisten die hun diensten hebben verleend,” zegt de bewindsman. Hij benadrukt het belang van het verkennen van nieuwe mogelijkheden voor medische dienstverlening aan het Surinaamse volk, vooral op locaties waar Surinaamse artsen niet actief zijn.

Ambassadeur Pinelo geeft aan dat er vanuit Cuba interesse is om de samenwerking uit te breiden op het gebied van handel, onderwijs en medische zorg. “We kijken uit naar nieuwe ontwikkelingen, zoals gezondheidszorg en onderwijs, die van essentieel belang kunnen zijn. We staan open voor andere zaken die we kunnen identificeren voor toekomstige relaties,” onderstreept de diplomaat.