De Boodschap
Volksgezondheid

Volksgezondheid waarschuwt voor gebruik “SNUS” drugs onder jeugdigen

Het ministerie van Volksgezondheid deelt hierbij mede dat er een nieuwe soort nicotine verslavend middel op een kindvriendelijke wijze aan de man wordt gebracht. Het gaat om een verslavend middel genaamd “Snus”. Het ministerie van Volksgezondheid vraagt de gemeenschap, in het bijzonder ouders, opvoeders en leerkrachten van schoolkinderen om alert te zijn en erop toe te zien dat dit middel niet in handen komt van jeugdigen.

Wat is snus?

Snus is een tablet of theezakje ter grootte van een kauwgompje dat gevuld is met tabak en die men plaatst onder de bovenlip. Door het tussen het tandvlees en bovenlip te plaatsen wordt de nicotine via de bloedvaatjes in de bovenlip opgenomen, waarna het in het bloed terechtkomt. Het wordt ook wel gezien als nieuw alternatief voor roken of vapen omdat er bij de inname van snus geen verbrandingsproducten vrijkomen.

Er zijn verschillende soorten:

– Zweedse snus

Zweedse snus is een variant van droge snuiftabak die men voor een langere tijd onder de bovenlip plaatst. Het is een rookloze tabak dat zijn origine vindt in Zweden, vandaar de naam. Zweedse variant is tevens de bekendste vorm van de drug.

– Snus zonder tabak

Deze vorm van snus is precies zoals de naam al zegt: zonder tabak. Dit product bevat geen delen van de tabaksplant en komt in 2 vormen voor: met nicotine (nicotine zakjes) en zonder nicotine (nicotinevrije zakjes).

De effecten

De effecten van snus komen vrij zodra de nicotine in de bloedbaan terecht is gekomen. Het geeft een gevoel van ontspanning en concentratie, maar ook zorgt het voor een energiek en opgewekt gevoel. De effecten zullen, afhankelijk van de dosering, na ongeveer 30 minuten optreden en aanhouden voor ongeveer 30 a 40 minuten.

De gezondheidsrisico’s

Het gebruik van snus brengt ook een aantal gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo zijn de belangrijkste dat het een verslavende werking heeft en het kankerverwekkende stoffen bevat. Het gebruik van de drug wordt dan ook geassocieerd met een aantal ziekten en vroegtijdige sterfte.

Snusverslaving

Nicotine, dat in het tabak zit, heeft een verslavend stofje dat ervoor zorgt dat het lichaam adrenaline afgeeft. Die adrenaline geeft een kick. Zodra de kick is uitgewerkt vraagt het lichaam om de volgende kick. Vervolgens zal die vraag naar de hersenen gaan en zal die vragen om een nicotineshot. Bij langer gebruik zal de drang naar nicotine versterken en zodoende ontstaat er een verslaving. Ook ontstaat er tolerantie waardoor men steeds meer nodig heeft om het gewenste effect te bereiken.

Wanneer er een snus-verslaving (nicotineverslaving) is ontstaan, kan men deze herkennen aan de volgende symptomen:

De drang om te gebruiken, ondanks dat men ziek is of gezondheidsproblemen heeft.

Ontwenningsverschijnselen zoals prikkelbaarheid, concentratie en slaapproblemen, hongergevoel waardoor gewichtstoename kunnen ontstaan wanneer er voor langere periodes niet gebruikt wordt.